13 borlovagot avattunk fel szeptember 25-én

A borlovagok avatása mindig különleges esemény, de a mostani alkalom minden korábbinál különlegesebb – mondta Unger Tamás, a Somlói Borrend elnök-nagymestere. A több mint két évtizede alakult borrend az idén tizenhárom borlovagot avatott fel, és régóta most először fogadott soraiba hölgyeket.
­ Jövőre ünnepeljük megalakulásunk huszonötödik évfordulóját, ami ritka a magyarországi borrendek között. Huszonhárom tagunk mellett körülbelül százötven borlovagot avattunk fel – számolt be Unger Tamás. Hozzátette, hogy a Somló egy komoly fejlődés előtt álló borvidék. Már eddig is szép eredményeket értek el, és az itt élő emberek gondolkodása kijelöli a további fejlesztések irányát.
Az avatási ceremónia részeként a borlovag­jelöltek bemutatkoztak, ismertették a Somló iránti kötődésüket, majd hébérezéssel bort töltöttek poharaikba. Meghatározták, hogy melyik a furmint és juhfark, majd az utóbbival koccintottak, mivel a borrend tavaly azt választotta zászlós borának. A Somlóra a fehér száraz borok jellemzőek.
Az idei rendezvényen Balogh Zsuzsa, Bácskai János, Császár Endre, Domonkos László, Fenyvesi Zoltán, Neubauer Sándor, Wiek Noldus, Szabó László, Tóth Péter tette le az esküt, valamint a Brezza d' Barocco kamarakórus tagjai: Mészárosné Varga Vera, Hardi Tünde, Margl Melinda, Terebesi Ágota. A reneszánsz és barokk dalokat előadó kórus az avatáson is énekelt.
Unger Tamás arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy új érmét vezettek be, amelynek piros­kék színű szalagja Pápa városát szimbolizálja. A nagymester bemutatta a borrend új egyenruháját is.

A renezvényen készült képek itt tekithetők meg.

(Forrás: veol.hu)